Venezuela Blokkeert Oppositie van het uitbetalen van $18 miljoen aan gezondheidswerkers via Bitcoin Exchange Airtm

Venezuela heeft de belangrijkste oppositie geblokkeerd om 18 miljoen dollar aan contant geld te verdelen dat eerder door de VS in beslag is genomen van de Nicolas Maduro-regering. Het geld wordt uitgedeeld via peer-to-peer (P2P) crypto-uitwisseling Airtm aan 62.000 gezondheidswerkers die maandag beginnen.

Het is echter nog niet duidelijk of het geld in het centrum van het geschil in contanten of bitcoin (BTC) zal worden uitbetaald. De arbeiders zullen naar verluidt elk $300 in gelijke termijnen worden betaald.

De V.S. selecteerden de Juan Guaido-geleide oppositiepartij om de verdeling te vergemakkelijken. Guaido wordt door verschillende landen erkend als de legitieme president van Venezuela vanwege zijn positie als voorzitter van het parlement. In een recente persmededeling erkende Guaido de voortdurende inspanningen van Airtm om het geld beschikbaar te stellen aan de beoogde begunstigden.

Matt Ahlborg, de bedenker van cryptoanalyse firma Useful Tulips, rapporteerde over de plannen van Guaido om via Airtm censuurbestendige digitale dollars te laten vallen aan de arbeiders in een draadje op Twitter.

Airtm exploiteert een P2P uitwisseling vanuit Mexico-Stad waar zijn voornamelijk Venezolaanse gebruikers hebben ingelogd om Bolivars en Bitcoin Evolution „voor digitale US-dollars te verhandelen voor jaren“, volgens Ahlborg. Venezuela is goed voor 65% van de Airtm-gebruikers. Hij zei:

Als gevolg van deze herverdelingscampagne heeft de Maduro regering gisteren (20 augustus) de toegang tot Airtm van binnenuit Venezuela geblokkeerd. Echter, net zo snel waren de Venezolaanse activisten bezig met het creëren van onderwijsmateriaal over hoe toegang te krijgen tot Airtm ondanks het blok.

De Amerikaanse regering erkent Maduro’s regering niet na een omstreden verkiezing in 2018. Cryptocurrency’s hebben een zware rol van beide kanten van de diplomatieke impasse, in eerste instantie in de vorm van Maduro’s sanctie-busting Petro en nu, de laatste interventie van de V.S. door middel van een bitcoin-gebonden bedrijf.

Het systeem verslaan

Volgens Airtm is de toegang tot haar website beperkt via internet service providers zoals Cantv, Movistar, Digitel, Supercable en Movilnet. In een blogpost heeft de door Coinbase gefinancierde beurs de verwachte begunstigden voorzien van een VPN-primer. De post geeft ook details over de geschiedenis van Airtm’s censuur onder de Maduro-regering.

Vorige week, het land Superintendency van Instellingen van de Banksector van Venezuela (Sudeban) zei Airtm’s „ongewone operaties“ vallen buiten de regelgeving en zou worden gerelateerd aan het witwassen van geld en financiering van terrorisme in termen van de Venezolaanse wet.

In een gezamenlijke verklaring met de Financial Intelligence Unit (Unif) drong Subedan er bij de banken op aan om dergelijke operaties uitputtend te controleren en de transparantie van de transacties te garanderen.

Unif riep de banken op om tussenpersonen te melden „die zich lenen voor transacties met dit soort platform“, maar gaf geen maatregelen aan die tegen hen moesten worden genomen. Airtm vertrouwt op tussenpersonen om de uitwisseling van fondsen te vergemakkelijken.

Ahlborg merkte op dat het ontwikkelingsverhaal „een nieuw tijdperk van geopolitiek vakmanschap inluidt, omdat bepaalde landen massaal hun eigen valuta en financiële infrastructuur ter beschikking stellen van de burgers van andere landen“.

Brittannië heeft onlangs 1 miljard dollar aan Venezolaans goud in beslag genomen en de sancties tegen het regime van Maduro gehandhaafd.